Wist jij dat ik vroeger een verschrikkelijke hekel had aan okersoep? Nu is dat anders, want de bittere smaak en de slijmerige structuur ben ik in de loop der jaren steeds meer gaan waarderen. Vooral de cassave combineert perfect met de oker! Ben jij op zoek naar een heerlijke vegan friendly okersoep? Dan ben je bij Gesontu Sranang aan het goede adres voor inspiratie!
De okersoep wordt als hoofdgerecht gegeten. Daarom mag de soep flink gevuld zijn. Er is geen goed of fout, je maakt de vegan bouillon naar eigen smaak. Hoe vaker je het maakt, hoe beter je vegan okersoep wordt. Tip: hou je aan de basis en varieer dan met de groentes die jij het lekkerst vindt. En geniet van een heerlijken een koba dampende geurige okrobrafu.
Kies jij voor Madame Jeanette peper?
Zorg er wel voor dat de peper niet bost. Het gaat om de smaak. Haal hem uit de soep wanneer je denkt dat hij gaat scheuren. Natuurlijk kan je hem bossen als je een echte vuurspuwer bent.
Basis ingrediënten (voor 6 personen):
- 3 uien in halve ringen gesneden
- 6 knoflookteentjes gesneden
- minimaal 10 piment korrels
- minimaal 10 kruidnagels
- bosje soepgroente (selderij/supuwiwiri) gesneden
- 3 liter groentebouillon (ik gebruik de blok van Zonnatura)
- 400 gram cassave geschild en in 4 grote stukken gesneden
- 1 grote bos tayerblad (ongeveer 500 gram)
- 6 atruwa’s
- 12 okers
- 2 rijpe bakbananen(geel zwart en niet te zacht)
- 1 Madame Jeanette peper
- gekookte rijst eventueel
- verder heb je een grote soeppan nodig
Stap 1
Bak de uien, knoflook, pimentkorrels, kruidnagels en selderij kort aan. Voeg dan de groentebouillon en de cassave toe in de pan. Zet een deksel op de pan en kook voor ongeveer 10 min.
Stap 2
Snijd de tayerbladeren van de steeltjes. Snijd de steeltjes in kleine stukjes en voeg toe in de pan. Laat vervolgens de komende 15 min. zachtjes doorkoken op laag vuur met de deksel op de pan. Snijd ondertussen de bladeren in dunne reepjes. Houd de reepjes apart, deze voegen we later toe.
Stap 3
Verwijder het kroontje en de schutbladeren van de antruwa. Snijd de antruwa doormidden en doe ook in de bouillon. Verwijder de bovenkantjes (hoeft niet per se, je kan ze ook laten zitten, als je dat lekker vindt) van de okers en voeg dan ook toe in de pan. Laat alles nog eens 20 min. koken op laag vuur.
Stap 4
Haal de grote stukken cassave uit de pan en snijd ze in kleinere stukjes. Verwijder ook de harde nerven. Doe dan weer terug in de bouillon. Voeg dan nu eventueel de Madame Jeanette toe, pas op dat hij niet bost (tenzij je dat wilt natuurlijk)!
Stap 5
Pel de banaan en snijd in ronde plakjes. Voeg dan de plakjes en de reepjes tayer toe in de soep. Kook vervolgens nog eens voor 20 minuten op hoog vuur. Wanneer je merkt dat de bouillon opkookt, voeg dan extra water toe. Breng op smaak met zwarte peper en zout naar wens.
Je Surinaamse vegan okersoep is klaar! Gezond Surinaams eten is eenvoudig toch? Verdeel de soep over diepe borden. Haal de kruidnagel en piment uit je soep. Nyan switi.