Gesontu Sranang, een blog over het maken van gezonde keuzes, ala dei.
Tijdens mijn jeugd zag ik keer op keer ooms en tantes ziek worden en overlijden. Dit zette mij aan het denken, waarom sneuvelen er zoveel familieleden? Ik kwam erachter dat de voornaamste reden hiervoor ongezonde voedingspatroon is. Daarom ben ik Gesontu Sranang begonnen. Ik wilde mijn familie maar ook mensen buiten mijn familie inspireren gezondere keuzes te maken. De manier hiervoor is om plantaardig te gaan eten. Maar hoe vertaal je plantaardig eten naar de onweerstaanbare Sranan kukru waar we zo van houden?
Gezonder en plantaardig eten is makkelijker dan je denkt. Er zijn talloze initiatieven rond een plantaardige levensstijl, maar eerlijk? Ze voelen vaak te westers. Daardoor sluiten ze niet goed aan bij de Surinaamse gemeenschap en is er weinig herkenning. En als je je ergens niet in herkent, is verandering bijna onmogelijk.
Mijn Surinaams-Indische roots vind je terug in mijn Gesontu kukru – heerlijke, voedzame en herkenbare gerechten, maar dan in een plantaardig jasje. En dat is eigenlijk ook logisch, want Suriname is zo rijk aan geweldige fruitsoorten en groentes. Eten waarvan je gaat leven i.p.v. ziek worden. Dat is precies waarom Gesontu Sranang anders is. Dit is een platform voor Surinamers en iedereen die geïnteresseerd is in de Surinaamse keuken.
Bewuste keuzes maken wordt leuker als je ze herkent
Wanneer iets vertrouwd voelt, wordt het makkelijker en leuker om ermee aan de slag te gaan. Daarom geloof ik dat bewust eten niet draait om opoffering, maar om verrijking.
Gezonde keuzes worden zoveel makkelijker én leuker als je ze kunt verbinden met je eigen cultuur. Ik geloof dat de sleutel tot een gelukkig leven ligt in:
✅Liefde – voor jezelf, je cultuur en je gezondheid
✅Gezondheid – omdat je lichaam je grootste bezit is
✅Tevredenheid – genieten van eten, zonder schuldgevoel
Wist u dat Surinamers steeds ongezonder leven?
Uit onderzoek blijkt dat overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten de afgelopen 35 jaar zijn verdrievoudigd bij Surinamers.* Veel Surinamers ontwikkelen chronische aandoeningen, met alle gevolgen van dien: een kortere levensverwachting en een leven vol gezondheidsproblemen. Dit is geen ver-van-mijn-bed-show.* Bron: Nationaal NDC STEPS Onderzoek Suriname
"We moeten nu ingrijpen. Iedereen wordt opgeroepen om hier een bijdrage aan te leveren.” – Documentaire Eetducatie, voor een gezond Suriname
Deze oproep is mijn levenswerk geworden. Ik wil bijdragen aan bewustwording over dagelijkse voedingskeuzes – en vooral laten zien dat gezond eten niet moeilijk, saai of beperkend hoeft te zijn. Sterker nog: het is juist leuk, toegankelijk en heerlijk!
Als samenleving hebben we hier meer behoefte aan dan ooit. Juist in een tijd waarin we geconfronteerd worden met ziektes en de gevolgen van een ongezonde leefstijl.
Even voorstellen
Odi odi! Wat leuk dat je mijn blog hebt gevonden. Ik ben Janin Price-Dompig, en mijn missie is om plantaardig eten een vaste plek te geven in jouw Surinaamse keuken.
Surinaamse voeding werd me met de paplepel ingegoten door mijn ouders. Toen ik op mezelf ging wonen, besloot ik vlees en vis volledig te schrappen. Niet alleen omdat het beter voelde voor mijn lichaam en geest, maar ook omdat ik geloofde dat het mogelijk was om traditionele Surinaamse gerechten op een voedzamere, plantaardige manier te bereiden. Mijn ouders moedigden me aan, ook al eten ze zelf niet volledig vegan.
Hoe het allemaal begon
Mijn vegan lifestyle viel op. En dat riep vragen op. Veel vragen.
❓ Wat eet je dan? Alleen sla en wortels?
❓ Heb je een recept voor me?
❓ Is het moeilijk?
❓ Krijg je dan wel genoeg eiwitten en B12?
In het begin vond ik het best lastig om steeds uitleg te geven. Waarom moest ik verantwoording afleggen over mijn eetkeuzes? Maar al snel zag ik dat de vragen voortkwamen uit échte interesse. Mensen wilden leren, ontdekken, proeven. En dat gaf me energie!
Zo ontstond Gesontu Sranang. Een plek waar ik mijn kennis en passie deel met iedereen die gezonder, bewuster en toch met volle teugen van de Surinaamse keuken wil genieten. Of je nu wilt beginnen met plantaardig eten of gewoon een keer iets nieuws wilt proberen – u bent hier op de juiste plek.
Van een vegan saoto tot een vegan heri heri. Heeft u de vegan pom al geprobeerd?