Fruitijsjes! Nu kun je die natuurlijk kopen in de supermarkt, maar helaas bevatten de meeste van deze waterijsjes geraffineerde suikers en andere ‘onnodige’ ingrediënten. In de Gesontu lifestyle willen we deze ingrediënten zoveel mogelijk vermijden. Daarom deel ik een recept op zelf fruitijsjes te maken. En dat is eigenlijk ook veel gezelliger én lekkerder toch?
De ingrediënten zijn eenvoudig en de variatiemogelijkheid met fruit is eindeloos. Ik maak de moi kloru fu a Sranang fraga ter ere van Suriname. Deze Surinaamse vlag ijsjes zien er extra leuk uit! Het kost wel extra tijd om de laagjes te maken, maar dan heb je ook wat!
Ik gebruik rode, groene, witte en gele fruitsoorten. De kiwi maak ik donkergroen door spirulinapoeder te gebruiken (eiwitrijke groen alg). En de banaan maak ik extra wit door amandelmelk toe te voegen. Heb je geen spirulina of amandelmelk? Geen probleem, de kiwi heeft al een prachtige groene kleur van zichzelf. En de banaan is ook wit genoeg.
Dit heb je ongeveer nodig voor 12 ijsjes:
Groen:
- 8 kiwi’s geschild en in stukjes gesneden
- spirulina (eventueel om het extra groen te maken)
Wit:
- 3 bananen geschild en in stukjes gesneden
- citroensap van 1 citroen
- eventueel klein scheutje amandelmelk (om het extra wit te maken)
Rood:
- een kwart middelgrote watermeloen in stukjes gesneden en pitjes verwijderd
- handje vol aardbeien gewassen en kroontje verwijderd
- citroensap van een halve citroen
- eventueel scheutje agave siroop (of maple siroop)
Gele ster:
- manya
Verder heb je nodig:
- ijsvormpjes en stokjes
- staafmixer of blender of foodprocessor
- 3 grote schalen om de fruitpuree in te bewaren
Extra tip (hoeft niet per se)
Om de verhoudingen van de vlag zo goed mogelijk te krijgen is het slim om een meetbalkje te maken. Doe dit als volgt:
1. knip een reepje papier af die net zo hoog is als je ijsjesbakje.
2. Verdeel de balk in 3 gelijke delen (het middelste deel wordt rood)
3. Verdeel het bovenste deel weer in 2 delen. Hiervan is 1 deel groen en 1 deel wit. Doe hetzelfde voor het onderste deel.
4. Houd het meetbalkje naast je ijsvorm bij het inlepelen vanhet fruit zodat je de goede vlag verhouding krijgt.
Stap 1 Maak 12 gele sterren
Snijd de manya in een plakken. Niet te dun en ook vooral niet te dik, zo het makkelijker plakken aan het ijsvormpje. Maak 12 keren de 5 puntige ster. Bewaar de sterren in de koeling. En eet de rest van de manya op.
Stap 2 Maak groen, wit en rood
Leg iedere fruitsoort geschild en gesneden in een aparte schaal. Blend het fruit per kleur tot een puree. Maak tussen elke kleur door de blender schoon, zo behoud je de kleur het beste.
Stap 3 Maak de laagjes van de Surinaamse vlag
Start met de groene laag en schenk de kiwi in de ijsvormpjes (gebruik je maatbalkje/ongeveer 2 eetlepels op gevoel). Zet vervolgens in de vriezer voor 20 minuten.
Schep dan de witte banaan erbij (gebruik je maatbalkje/ongeveer 1 eetlepel op gevoel). Plak vervolgens de sterretjes ondersteboven in het ijsvormpje. Dus met de punt naar beneden. Gebruik eventueel een stokje om de ster tegen het vormpje te drukken. Schep dan voorzichtig de meloen erbij (gebruik je maatbalkje/ongeveer 3 eetlepelsop gevoel). Steek dan het houten ijsstokje in het rood. Zet in de vriezer voor ongeveer 20 minuten.
Maak je het af met wit en eindig met groen. Zet in de vriezer. Na 90 minuten zijn de goed bevroren.
Stap 4 Geniet
Dompel de houder kort in warm water om de ijsjes makkelijker uit de vorm te krijgen. Nyan switi!
Maak ook de gezonde smoothie in de kleuren van de Surinaamse vlag.